Van Zocherpark tot Oud-Zuilen, langs de Utrechtse Vecht (16 km)

25 februari 2007

Volgende week zondag wordt het een combinatie van stad en natuur: We beginnen hartje Utrecht, lopen langs de Vecht de stad uit en wandelen langs het pittoreske Oud-Zuilen naar het dorp Maarssen.

De eerste vier kilometer lopen we door het Zocherpark. Dit park, dat langs het grootste deel van de Utrechtse Stadsbuitengracht loopt, is in 1829 in Engelse landschapsstijl ontworpen door de architect Zocher, en is nog altijd grotendeels ingericht volgens het oorspronkelijke plan. Het is een van de vijf parken in Nederland die op de rijksmonumentenlijst staan.

» Meer over het Zocherpark

Daarna lopen we nog een stukje door het Griftpark, om door te steken door een oude stadswijk om aan de rivier de Vecht terecht te komen. Hierbij komen we langs de Utrechtse molen en langs een van Utrechts meest pittoreske grachtjes, de Keizersgracht, die dus niet in het centrum ligt.

Langs de rivier de Vecht lopen we langzaam aan de stad uit. Het pad langs de Vecht is een van de paden van het nieuwe project 'Utrecht te voet': groene wandelpaden die je vanuit de stad de natuur in loodsen.

» Beschrijving van het pad Noorderpark-Rading

Bij Fort de Klop gekomen volgen we niet de route naar Hollandse Rading, maar nemen we de aftakking Vecht/Utrechtpad om over het tracé van de lange-afstandswandelpaden Utrechtpad en Waterliniepad door de polder buiten de stad te lopen, langs het pittoreske Oud-Zuilen met zijn middeleeuwse slot. Langs een paar poldermolens komen we weer bij de Vecht en dan lopen we het dorp Maarssen in. Daar kunnen we de bus terug pakken naar Utrecht (4 strippen, da's de moeite. rijdt 2x per uur).


» Summiere beschrijving van het laatste deel van de wandeling

Al met al is het zo'n 16 kilometer.

Verzamelen: om 11 uur op het Streekbusstation in Utrecht bij de roltrap.

Met het openbaar vervoer: neem de trein naar het CS.

Met de auto: Utrecht Centraal is prima te bereiken... Kom je met de auto, stuur me dan even een mailtje.

Organisator van deze wandeling is erik.
Een reactie plaatsen